Cyklops

Vattenloppor är även ett populärt namn på cyklops. Cyklops har fått sitt namn av att de bara har ett öga. Cyklops är bra yngelfoder. Vi matar själva mycket med detta foder som vi fångar själva på sommaren istället för med bosmider. Fångar man själv sitt foder får man oftast ett mera tätt packat foder som inte innehåller så mycket vatten. Man har även kontroll över hur gammalt fodret är.

Cyklops har en klubbliknade form och blir bara ett par millimeter stora. Cyklops har en färg allt ifrån gråvita, blå gröna till orange. Cyklops äter bakterier, alger, infusorier och bottenslam.

Man skall leta efter cyklops i fiskfria dammar, då är risken mindre att man får in olika parasiter och bakterier, till fiskarna. Fågeldammar brukar vara ypperliga då de är lite övergödda från all skit från fåglarna. Oftast finner man cyklops ihop med daphnier.

Det bästa sättet är att odla sina egna cyklops, då vet man att de är fria från olika sjukdomar. En startkultur brukar man kunna få tag i om man går med i en akvarieklubb. Annars är det fullt möjligt att fånga dom själv och sedan ”rengöra” dom med en medicin mot inälvsparasiter och en mot bakterier.

Man kan odla sin cyklops i nästan alla typer av lådor, akvarium, hinkar etc. Vi föredrar dock att odla dom i vanliga balkonglådor. Det är dock svårare att nå lika bra odlingsresultat som med daphnier. Den optimala temperaturen för att odla cyklops skall vara runt 20 grader.

Det finns flera olika sätt att föda sin cyklopskultur. Principen är dock det samma att man odlar sitt ”bakterier kultur/alger” i en separat tiolitershink, sedan använder man några deciliter i veckan till sin kultur. Man måste anpassa hur mycket man matar kulturen då det är svårt att beskriva, men vattnet skall vara vitt/gult utan att vara mjölkigt.

Själva använder vi två metoder; det ena är att lösa upp hönsgödsel i tiolitershinken och låter den stå; fyller bara på vatten efter att vi använder det. Själva filtrerar vi vattnet genom ett kaffefilter innan vi matar daphnierna med vattnet. Det går även med fördel att använda ”liquid food” som man köper i zooaffären. Jäst med en tillsats av omega 3 går även det att använda för att bygga en bas för daphniafoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *