Artificial Discus

Välj ett leksubstrat som är lätt att plocka ur akvariet. Vänta tills leken är klar innan du flyttar över rommen till ett nytt akvarium. Rommen klarar av att utsättas för luft under ett par sekunder utan att ta minsta skada. Temperaturen skall vara samma som i lekakvariet. pH skall vara samma eller högre än lekakvariet. Placera en syresten framför rommen så att du får en svag cirkulation.

Lämpligt är om man sänker ned yngelbehållaren i ett akvarium så att det blir lättare att hålla temperaturen.

Bilden visar en behållare för yngel. Hålet i botten är till för att man skall kunna få vattencirkulation genom behållaren hela tiden .

I början av larvstadiet ligger ynglen ihopklumpade på botten av behållaren. Om ynglen inte ligger ihopklumpade i botten av behållaren och man senare lider svåra förluster kan det vara ett tecken på genetisk svaga föräldrar.

Yngelbehållaren är placerad i ett akvarium för att hjälpa till med vattenbyten och temperaturen .

När yngel börjar simma från botten mot vattenytan är det dags att börja mata ynglen. Maten gör man på följande sätt.

Koka ett vanligt ägg mycket hårt. Skala sedan ägget så att bara gulan blir kvar. Gulan torkas i mikrovågsugnen till ett pulver. Äggulepulver och vanlig rå äggula blandas sedan till en jämn smet. Avsluta med att blanda i lite spirulina och torkad artemia.

Testa nu din smet i en behållare utan yngel. Smeten skall torka ca 15 minuter innan man fyller på vatten. Testa olika lösningar och skriv ned hur du gör tills du hittar en smet som fungerar. Det är svårt att ge en exakt formel utan man får prova sig fram ett flertal gånger tills man får kläm på det hela.

Ynglen som äter på kanten av behållaren. Man matar ynglen med äggmix i ca 4 dagar innan man går över till artemia .

Äggmixen placeras så tunn som möjligt utmed kanten av behållaren. Jag rekommenderar att man använder ett rakblad eller en plastbit. Sedan fyller man på vatten så att ynglen kommer åt maten. Äggmixen får inte lossna från kanten och hamna på botten.

På kvällen sänker man vattennivån och rengör noggrant kanterna innan man fyller på med vatten. Belastningen på vattnet blir mycket stor när man har mat på detta sätt och därför kan det vara att rekommenderar att man placerar en svag bakteriemedicin i vattnet under de första 4 dagarna.

En slang placeras i behållaren så ynglen får en svag genomluftning. 14 bubblor per minut brukar vara lagom.

Ynglen äter äggmixen i ca 4 dagar. Efter detta kan man börja vänja ynglen vid artemia. Lämpligt är då att man flyttar ynglen till ett litet akvarium och fortsätter att föda upp ynglen dem på vanligt sätt.

Det är mycket svårt att lära sig konsten att föda upp diskusyngel artificiellt. Man får räkna med vissa försluter i början innan man får en viss erfarenhet och hittar sin metod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *