Biological filters Vs Mechanical filter

När jag började med att skriva om filter på en hemsida för många år sedan blev jag påhoppad av en viktigpetter som sa till mig att det finns inget som heter biologiska filter. Klart det finns inga biologiska filter på det sättet, typ sitter en groda i det.

Vad menar man då i akvariesammanhang med ett biologiskt filter?

Det är ett filter som det bor bakterier i, därav namnet biologiskt. Dessa bakterier omvandlar för fisken giftiga ämnen (överbliven fiskmat etc.) till för fisken mindre giftiga ämnen (nitrat etc.). De försvinner inte men de finns kvar i en annan mindre giftig form.

Vad menas med ett filter som är mekaniskt?

Det är ett filter som samlar upp lösa partiklar och skräp ur vattnet. Materialet bryts inte ned av pumpen.

Båda pumparna fyller sin roll. Det mekaniska filtret kan man använda efter ett vattenbyte för att göra vattnet klart. Super mekaniska filter används av mässutställare och akvariefotografer för att göra vatten kristallklart.

Mekaniska filter tvättar man ofta så de är rena. Där finns ingen bakteriekultur som man kan ha död på. Det biologiska filtret tvättar man sällan för man vill inte ta död på bakteriekulturen.

Oftast kombinerar man ett mekaniskt filter med ett ytterfilter. Det mekaniska filtret ser till att inga foderrester kommer in i det biologiska filtret och på det sättet får man ett bättre fungerande biologiskt filter.

Det är gråzon mellan biologiska och mekaniska filter. I början är alla biologiska filter mekaniska i väntan på att bakteriekulturen har hunnit starta. Samma sak med ett mekaniskt filter om man inte tvättar det på länge så blir det förr eller senare lite biologiskt men det ger knappast någon vidare effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *