Blå – Turkos – Grön

Då denna bild togs i slutet på 80-talet hos Martin Lindell var Turkos diskus det hetaste som fanns på marknaden. Som nybörjardiskus får Turkos diskus anses som den bästa.

Rödturkos:
En av de mer traditionella typerna. Turkosa linjer mot brun till brunröd botten.

Röd royal blue:
Snarlik ovanstående men linjerna är mer djupblå och saknar de gröna inslagen.

Detta tävlingsexemplar av en Blue Diamond fotograferade vi på Duisburgmässan år 2000. Långt ifrån alla Blue Diamond har denna vackra kroppsform med dessa exemplariska färger, ett riktigt praktdjur.

Blue diamond:
En helt solidblå fisk ända ut i fenorna, oftast ljust pyjamasblå. Även huvudet är solitt blått. Saknar helt de lodräta svarta banden. Ursprungsvarianten har orange ögon, finns nu även med röda ögon.

Den Solidblå Diskusen skiljer sig från Blue Diamond genom att ha teckningar på huvudet och fenorna. Den kan även färga ut de vertikala svarta banden.

Solid blue:
En helt blå fisk. Teckningar på huvudet och mörka band. Ofta lite större fjäll som gör att den inte alltid ser så jämnt blå ut.

Solid green:
Som Solid blue men grönturkos i färgen.

Ocean green:
Som Blue Diamond men grönturkos i färgen.

Cobalt blue:
Som Solid blue men inte alltid helt genomfärgad. En lite djupblåare/mörkblåare nyans.

Denna "Red spotted Green" var en av pristagarna i Duisburg år 2000. Endast ett fåtal diskusar når denna enorma färgprakt.

Red spotted Green:
En fisk med gul-brun-grön bottenfärg och få, till en del, linjer men framförallt ett antal små röda fläckar/punkter på sidorna. Ju fler fläckar desto mer eftertraktad.

Blue Snakeskin:
En fisk med mycket smala blå linjer tätt över hela kroppen.

Detta praktexemplar fotograferade vi på mässan i Duisburg år 2000. Fina Leopard, som denna, kostade flera hundra tusen då de var nya på marknaden.

Leopard:
En just nu mycket eftertraktad odlingsvariant. Ser ut ungefär som Red spotted Green men med större fläckar över hela kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *