Levande svarta mygglarver måste vara ett utav de bästa foder man kan använda för att få akvariefiskar i lek-kondition. Det har använts flitigt under flera år utav akvarister till att konditionera diskus till lek.
Den stora risken är dock att man kan få in alla möjliga sjukdomar i akvariet. En del vi har talat med skyr allt vad mygglarver heter. Andra de låter myggorna simma i alla möjliga svaga medicinblandningar för att minska risken för sjukdomar. Vi är här varken för eller emot mygglarver utan beskriver dem bara som foder.
Själva använder vi inte mygglarver rutinmässigt utan som en extra kick då man vill leka vissa tröga diskusar. Oftast vilda. Först har vi då provat med mask och hemmaodlade daphnier.
Man fångar mygglarver under våren och sommaren. Att hitta svarta mygglarver är lätt då finns nästan överallt i vattentunnor, diken, sankmarker, skogsbryn etc. Själv föredrar vi att gå till mindre skogsbryn som ligger lite i skuggan där det finns olika vattensamlingar utan fisk i.
För att undvika fullständig katastrof så har vi testat oss fram till följande. När man kommer hem låter man myggorna stå i kallvatten under ca 24 timmar. Efter det så matar man sparsamt med myggorna. Dryga efteråt ut med hemmagjort mat som innehåller mycket fibrer, lunelax, räkskal. Det har nämligen hänt ett flertal gångar annars att diskusen äter som bara den och så efter ett par dagar så sväller de upp till stora bollar. Detta har vi kunna undvika genom att mata mera sparsamt och med lite fibrer.
Vi använder en mindre fjärilshåv med en diameter av 10 cm. För att lättare komma åt mygglarverna har vi lindat fast skaftet på håven på ett teleskopspö, på detta sätt kan man få en flera meter lång håv.
Döda mygglarver i tanken sugs upp omgående då dessa förpestar vattnet snabbt. Mata heller inte med myggor som du har haft i hinken som är döda. Det är lika lätt att åka ut i skogen och hämta nya. Vi rekommenderar heller inte att man fryser in svarta mygglarver. Det är oftast bättre att köpa i zooaffären.
Man kan även om man vill locka till sig stora mängder av myggor till en lämplig plats genom att man tar ett kärl på kanske 200 liter med ett djup på ca 30-40 cm. Fyll upp kärlet med vatten och 1 dl med hönsgödsel. Blanda även i en näve med kalk i vattnet och placera kärlet ute i skogen.