Dust filter

Ett billigt och bra alternativ om man inte bryr sig om utseende och ljud är att skaffa filter som används till dammar. Tänk på att de billiga dammfiltren finns inte bara i zooaffären utan går även att hitta på Granngården (Lantmännen), Jula etc. Bäst pris får man på hösten när utgående modeller reas ut.

Mitt dammfilter står på två träbitar på själva akvariet. Tänk på att om man placerar ett tungt filter på sitt akvarium så kan akvariet gå sönder och börja läcka.

Filtret drivs av en Eheimpump. Vad jag tänkte på när jag köpte min pump var att den inte bara skulle pumpa 1000 liter i timmen utan kunna behålla samma kapacitet när filtret blir skitigt. För att testa en pump kan man koppla en slang till utblåset på pumpen. Om man håller slangen 50cm över pumpen skall pumpen pumpa vatten. Fortsätt sedan att höja slangen till kanske 200cm över pumphuvudet, om du då har ett vanligt powerhead kommer du att märka att den inte orkar pumpa. Testa samma sak med andra pumpar så kommer du att märka att olika pumpar är olika bra. Allt är inte bara liter per timme.

Min Skoda kan säkert komma upp i 170 km/h men vad händer när jag kommer till en uppförsbacke? Jo, den sackar. Detta händer knappast med en Ferrari; då ger man bara lite mera gas. På samma sätt är det med pumpar, de har olika ändamål.

Mitt dammfilter består av två våningar som i ett hyreshus. Vattnet kommer in på den övre våningen till en spridare som sprejar vattnet över filtermaterialet. Sedan droppar materialet genom 4 stycken täta filtermattor ned på undervåningen. Undervåningen är helt vattenfylld och har fullt med för mig okänt filtermaterial. Eftersom överdelen i dammfiltret är en våttorr del så valde jag att fylla på alla tomrum med biobollar. Biobollar är effektiva i våttorra utrymmen. På detta enkla sätt har jag ökat på volymen på filtermaterialet och fått ett effektivare filter.

Fördelar Nackdelar
Billigt i inköp (kr/ filtervolym) Svårt att placera
Stor kapacitet Inte tillräckligt med filtermaterial i vissa modeller, extra kostnad
Enkelt att rengöra Lång inkörningsperiod
Klarar av torvvatten Extra kostnad för en kraftfull pump
Ingår filtermaterial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *