Expert Method

Man börjar med att placera diskusparet i sitt eget akvarium. En normal volym på akvariet är ca 100 liter. Välj ett akvarium som är lite högre; kanske 45 cm. Man bör även skaffa en regnvattentunna på ca 250 liter. I regnvattentunnan blandar man till sitt vatten till rätt pH, mjukhet och luftar bort all klor. Detta vatten används sedan till vattenbyten.

Oftast använder man bara ett litet svampfilter eller bara en syresten i lekakvariet. Man använder oftast inte något filtersystem utan dagliga vattenbyten på ca 50-100 %. Man är försiktig med matning. Efter att paret har lekt slutar man mata och byta vatten tills att ynglen har kläckts.

Så fort ynglen valt att börja äta artemia så flyttar man dom till sitt eget 30-40 liters akvarium, på den 8-10 dagen. Detta minskar avsevärt risken för att ynglen får sjukdomar från sina föräldrar.

Det lilla akvariet byter vatten i 50-100 % 3ggr dagligen. Den lilla vattenvolymen tillåter stora vattenbyten med lite vatten och ynglen hittar lätt maten. Viktigt är att man använder genomluftat vatten som har pH under 7.

Allt eftersom ynglen växer så flyttar man dom till ett större akvarium med samma intensiva vattenbyten. Metoden maximerar tillväxten. Kräver mycket arbete i form av vattenbyten och matning; inte vad man rekommenderar till en nybörjare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *