Fruit flies

Drosophila melanogaster, mer känd som bananflugan, är ett mycket värdefullt levande foder till diskusyngel. Bananflugor kultiveras oftast utav hobbyodlare av tetror och killis.

Vuxna bananflugor är ca 0.3 cm långa och vanligtvis har de ett rött öga. Flugan är svartbrun till färgen. Bananflugorna lägger sina ägg i ruttnade foder och fuktigt organiskt material.

Att odla vilda bananflugor är enkelt. Vad som behövs är följande:

  • Gamla ruttna bananer
  • Havregryn
  • Vatten
  • Flytande Atamon
  • Jäst

Börja med att mixa bananerna med havregrynen till en trögflytande massa. Blanda i vatten för att få den rätta mixen. Häll i en kapsyl med atamon, och ett kryddmått med jäst. Blanda runt.

Man odlar flugorna i 4 dl plastglas. Börja med att placera 1 dl av mixen i glaset. I mitten av glaset placeras en tom toapappersrulle.

Placera några gamla bananer och vindruvor jämte plastglaset med mixen i. Några bananflugor kommer att kläckas i de ruttnande frukterna och hitta vägen till plastglaset. För att flugorna skall trivas så får värmen inte vara över 28 grader. Risken är alltså stor att det blir för varmt i hobbyrummet där man har diskusen.

Ett tips är att man tar ett plastglas och fyller upp det med öl, socker och diskmedel. Detta glas kan sedan användas som flugfångare för flugor som är på rymmen.

Vänta ett par dagar så att flugorna hinner placera sina ägg i plastglaset, sedan placeras ett kaffefilter med ett gummiband över toppen på plastglaset.

När man skall mata med flugorna placeras de i kyl i ca 10-15 minuter så att de domnar av. Efter det så strös de över ytan.

Nästa flaska förbereds med flugor från en gammal flaska. Bra är om man har igång flera flaskor samtidigt för att minska risken om något skulle gå snett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *