Homemade food

Om man vill att diskusen skall växa och må bra är det viktigt att komma ihåg att diskus som alla fiskar har samma krav på protein, mineraler och fibrer för att utvecklas till stora och vackra fiskar. Ett bra diskusfoder innehåller därför inte bara oxhjärta.

Vi skall nedan försöka att förklara hur man kan blandat ett eget foder. Som vi har påpekat innan skall man inte bara mata med hemmagjort foder utan man skall variera sin kost med torrfoder, levande foder och frysfoder.

Om man tillverkar sitt eget foder bör man känna till lite om de viktigaste beståndsdelarna och deras betydelse.

Kolhydrater är huvudsakligen energikälla genom olika sockerarter men utgör även ballastämnen dvs.(t.ex.olika växtdelar med cellulosa i) ämnen som ej bryts ner av fiskarnas matsmältning. Ballastämnena är viktiga för att hålla igång tarmarna. Kolhydrater och ballastämnen finns i olika grönsaker och produkter från växtriket. Ungefär som vi människor behöver fiberrik kost för att må bra och leva länge så behöver fiskarna det också. Överskott av kolhydrater kan omvandlas till fettförråd. Genom att balansera sammansättningen så att tillräckligt med ballaststoff ingår undviks detta. Kolhydratfri näring kan ge upphov till nervskador.

Att man varierar kosten är viktigt. Att bara mata med hemmagjord mat är inte bra i längden. Variera med frysfoder och levande foder så är risken mindre för bristsjukdomar. Det hemmagjorda fodret skall innehålla alla ämnen som diskusen behöver.

Fettet står för den långsiktiga näringsreserven. Så kallade omättade fetter kan fiskarna inte själva bygga upp. Fetterna löser också upp så kallade fettlösliga vitaminer. Fett kan t.ex. tillsättas genom att använda fet fisk som lax eller makrill.

Äggviteämnen/proteiner bygger upp organismen men behövs också för att bilda enzymer och hormoner. Proteiner består i sin tur av en mängd olika aminosyror. För att fisken ska kunna tillgodogöra sig dessa måste de finnas i maten men inte bara det utan det måste också finnas vissa andelar av de olika aminosyrorna. Det är därför det är viktigt att variera fodret och inte enbart fodra med rent oxhjärta som proteinkälla. För att variera kan man t.ex. använda fisk, räkor, musslor och inte minst olika typer av levande foder.

Vitaminer har stor betydelse för näringsomsättningen. Behövs endast i små mängder. För mycket av vissa vitaminer kan leda till sjukdomssymptom. Nedan något om några av vitaminerna.

Vitamin B (eg. omfattar namnet ett antal olika vitaminer) behövs för kolhydratuppbyggnad m.m. Brist kan ge skador på muskel- och nervfunktion, tillväxtstörningar och skador på tarmslemhuden. Inga negativa effekter av överdosering finns rapporterade. Efter parasiter i mag-/tarmkanalen är det speciellt viktigt att se till att det i fodret finns vitamin B i tillräcklig mängd vilket underlättar läkningen. Vitamin B finns bl.a. i hjärta och lever.

Vitamin C är viktig för bildandet av bindvävnad och har också en skyddsfunktion. Vid brist kan patogener lättare angripa fisken, deformationer av ryggrad och gällock uppstå osv. Överdosering skadar ej. Persilja, paprika och svarta vinbär är speciellt rika på C-vitamin. Kopparföreningar bryter ner/blockerar C vitamin. Viktigt att tänka på eftersom vissa algbekämpningsmedel och mediciner innehåller koppar. Det är därför viktigt att inte använda dylika preparat under längre tid och efter användning är det på sin plats med extra C-vitamin. Vitamin A tillhör de fetttlösliga vitaminerna. Oumbärlig för kroppstillväxten. Brist yttrar sig som avmagring och tillväxtstörningar. Motverkas genom användning av persilja, morötter, äggula, spenat. Kan ev ge skador vid överdosering.

Vitamin D är viktigt för upptaget av kalcium och fosfor. Brist kan bl.a. ev. ge upphov till hålsjuka. Överdosering kan ge förkalkning. Vitamin D finns i levertran och äggula.

Vitamin E. Brist ger upphov till ofruktbarhet, onormala simrörelser m.m. Skador av överdosering är ej bekant. Finns bl.a. i ärtor och ägg.

Vitaminer kan/bör blandas i hemmagjorda foder. Multivitaminpreparat som t.ex. Vitakalk för djur kan blandas i med 10 gram/kilo foder.

För ganska många år sedan kom den berömda räkmixen till Malawiciklider. Flera som vi känner talar om hur förträfflig detta även är för diskus. Själva tycker vi väl lite si och så om det men själva iden är väl intressant att ta tillvara.

Vad vi själva har testat att göra är att blanda ett foder som vi själva tycker vi får bättre resultat med. Det bygger i korthet på att man plockar bort själva oxhjärtat ur sin blandning och så ersätter man det hela med insekter, räkor (med skal), levande mask och ärtor.

Det handlar om att tänka i nya banor. Vi brukar själva fråga när vi kommer in i någon hälsokostbutik efter olika torkade insekter. Det är inget konstigt då flera fiskar lever på insekter och varför har vi då inte med det i fodermxen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *