Ingredients

Musslor
Musslor är ett foder som är rikt på natrium, kalcium, magnesium etc. Att använda färska musslor är en fördel. Burkmusslor fungerar även det bra.

Kräftkött
Är ett foder som påminner om musslor; är rikt på natrium, magnesium, fosfor, zink och järn.

Räkor
Ett mycket bra foder. Till små fiskar skall man ta bort skalet då det kan fastna i magen på fisken. På större fiskar behåller man skalet då det hjälper att hålla tarmen i trim. Är rikt på natrium, fosfor , kalium, kalcium, magnesium och järn.

Fiskkött
Fisk är en bra källa till protein. Man skall dock komma ihåg att det har en god förmåga att belasta vattnet. Man skall undvika att mata enbart med "vit" fisk då det kan leda till bristsjukdomar.

Fiskrom och räkrom
Rom från andra fiskar och skaldjur är även det ett populärt diskusfoder. Antigen blandar man det direkt i sitt fiskfoder eller matar det direkt till diskusen. Man skall spola rent sitt rom innan man matar det till diskusen. Övermata inte med rom då det kan leda till matsmältningsbesvär.

Hjärta
Detta foder har används länge som en viktigt ingrediens i diskusfodret. Det ger en ypperlig tillväxt på lite större diskusar. Hjärta är rikt på natrium, kalcium, fosfor och magnesium. Innan man använder hjärta är det viktigt att man renskär hjärtat från alla senor.

Insekter
Flertalet utav de insekter vi beskriver finns att få tag i både levande, frystorkad, fryst och alla möjliga former. Bäst är om man kan använda levande foder i sin mix och sämst om man måste använda frystorkat foder. Vi rekommenderar dock att flera provar att blanda insekter i sitt foder.

Morötter
Morötter innehåller stora mängder karoten, som är ett förstadium till A-vitamin. Karoten har ofta använts i diskusfoder för att göra fisken röd, den är även rik på faktorer ur vitamin B-gruppen. Den innehåller även fibrer som till viss mån är bra för diskus.

Persilja
Persilja är mycket rikt på karoten (som kroppen omvandlar till A-vitamin) och C-vitamin. Är ett bra komplement som oftast finns i de flesta diskusfoder.

Maskar
Maskar anses som ett bra levande foder, kan därför med fördel blandas i levande i mera eller mindre mängd i diskus- fodret. Undvik massa olika torkade maskflingfoder och använd den riktiga levande lövmasken. Läs vidare under levande foder.

Daphnier
Har du daphnier över vid sommarens slut eller vill komplettera näringsinnehållet så går detta levande foder även det bra att blanda i sitt eget foder. Hittar man det inte som levande kan man blanda ut det med fryst.

Spenat
Diskus skall naturligt få i sig mycket järn, om så är fallet vet vi inte. Många använder spenaten i sitt foder till diskus just för den är rik på järn och andra viktiga ämnen.

Banan
Det är mycket snack om banan i diskusfoder på senare tid. Vissa påstår till och med att man kan byta ut oxhjärta mot banan. Att det är en värdefull ingrediens är helt klart då den innehåller b-, c- och e-vitaminer, kalium, zink, järn, magnesium, kalium, selen, niacin, fett och kolhydrater.

Bindemedel
Fodret man blandar har oftast en tendens att falla isär i vattnet och hamna där man minst vill ha det; i pumpar, i gruset osv. För att undvika detta så använder man ett bindemedel. De två vanligaste är agar eller gelatin. Vi tycker dock att du skall överge dessa till förmån för lunelax som finns att köpa på Apotek. Blanda i några matskedar i smeten tills du ser att den blir fast. Prova dig fram helt enkelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *