Rödbruna – Röda

Marlboro red:
En odlingsvariant grundad på Pigeon blood. Fisken blir som vuxen intensivt röd med dragning åt klarrött. Det finns varianter helt utan övriga kroppsteckningar och de med ett fåtal samt varianter med gult huvud.

Detta är mycket nära en helt tomatröd diskus. Om några år till har asiaterna troligen lyckats att skapa den homogent röda diskusen. Denna diskus fotograferade vi på mässan i Duisburg år 2000.

Virgin red:
En djupt brunröd till röd fisk (Ej så bjärt röd som Marlboro red). Framförallt lägger man märke till intensivt röda fenor med ett yttre blåsvart band. Honorna är de som är rödast. Inga blå linjer på kropp eller huvud.

Denna hane av typen Tangerine Solid Red är vad man kallar en vidareutveckling av den naturliga färgvarianten Brun diskus. Denna vackra diskus är fotograferad hemma hos Martin Lindell.

Tangerine Solid Red:
En gyllengulbrun fisk som har varierande kraftigt inslag av rött i fenor och in över kroppen. Vissa mindre blå linjer. Det förekommer även tangerin-varianter som är orange, och de har Pigeon blood-ursprung.

Red Angel:
En rödbrun variant med ett fåtal blå teckningar/linjer på huvud, i fenor och längs ryggens ytterkant. Antagligen en förbättrad "vildfärgad" variant.

Red Diamond:
Detta namn förekommer på flera olika typer av fiskar. Det finns fiskar med ett mycket stort antal små röda fläckar och mycket rött i fenornas ytterkanter såväl som fiskar med röda linjer med detta namn. Det lär också förekomma någon mer helröd variant som har detta namn.

Red Snakeskin:
En fisk med massor av tätsittande, tunna, vågräta linjer mot brunröd botten.

Pigon blood när den är som bäst. Denna fisk saknar helt de svarta pigmenten på kroppen. Den har även en röd kropp som är mycket tilltalande. Fotografiet taget på tävligen i Duisburg år 2000.

Pigeon blood:
Den mutation som varit grunden till flertalet av de nu befintliga bjärt röda, gula och gulröda fiskar som finns.

Detta är en fisk med orange bottenfärg. Till det kommer en del ljusblå linjer på kroppen (varierande längd), och mellan dessa linjer intensivare rött. Karaktäristiskt är också de små, svarta "smutsfläckar" som finns oregelbundet över kroppen. Idag finns varianter även utan det svarta. Dessa går ofta under beteckningen clean.

Silver Pigeon är en pigeon-variant med en silveraktiv teckning över kroppen. Honorna är oftast rödare än hanarna. Utseendet är mycket likt den vanliga Pigeonblood.

Silver Pigeon:
En pigeonvariant med ljust silverblå teckningar över hela kroppen mot en orange till röd bakgrund.

Red Stone:
En pigeonvariant med rödaktig bakgrundsfärg och med större ljusblå fläckar på kroppssidorna. Det finns också en snarlik variant med något större fläckar som kallas Cloud in the sky.

Red Star:
Ganska lik Red stone men med mindre fläckar som sitter glesare.

Red Eagle:
En intensivt röd och blårandigt tecknad fisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *