Vineger micro

Detta recept kommer ursprungligen från Anita i Nordiska killisällskapet. Jag har valt att återge detta recept i dess ursprungsform. Jag berömmer att vinägersmikro är användbar till att mata små fiskyngel. Det hör hemma någonstans emellan infusorier och artemia i storlek. Jag har vid skrivade stund ingen större erfarenhet av vinägersmikro men tror det kan fungera som lämpligt foder för små diskusyngel.

En bruk med illa stinkande vinägersmikro

Ta 500 ml äppelcidervinäger, 650ml vatten, 1 tsk salt och en aning med torrjäst. Denna blandning placeras sedan i en stor glasburk med lock. Blandningen luktar nämligen illa. Låt den stå några timmar och blanda ihop sig häll därefter i din startkultur. Det tar ett par veckor innan man får full fart i kulturen.

Det lättaste sättet att mata med mikron är att ta en vanlig vit (mycket finmaskig) håv och dra runt lite med i kulturen. Sedan drar man med håven i en annan burk med vanligt akvarievatten. Sedan är det bara att mata med mikron.

Kulturen håller i 3 till 6 månader (när jag hämtade min kultur hos Anita hade hon haft den i två år i samma burk), om den blir brunsvart skall den sättas om direkt för då dör den snabbt. Ha därför alltid dubbelt med burkar mot vad du behöver foder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *