Wild discus

Under senare år har det blivit populärt att ha vildfångad diskus. Ofta är vildfångad diskus billigare att köpa men mycket svårare att få att anpassa sig till livet i fångenskap.

En vildfångad grön diskus med handelsnamnet Red spotted Green. Fisken fotograferades hemma hos Björn "Eson" Eriksson.

Under åren har vi haft och lekt vildfångad diskus och har via den tuffa vägen fått lära oss en del saker.

Vildfångad diskus från regionen runt Tefé.

· Vildfångad diskus kräver att man åtminstone har några års erfarenhet med vanlig diskus, så att man vet hur man sköter diskus och känner igen vissa sjukdomar.
· Vildfångade diskusar bör man hålla för sig själva. Om man blandar dessa med andra fiskar är risken stor att de drabbas av sjukdomar. Vildfångad diskus är känslig.
· Karantän är viktigt för alla vildfångade fiskar. Minst 6 månader så man kan se om de har sjukdomar och behandla dessa.
· Det underlättar om man placerar fisken i ett inkört akvarium som har varit igång i något år. Vanligt kranvatten under karantänen med lite ektozonsalt fungerar bra.
· Fiskarna behöver tid att anpassa sig. Ett år i samma akvarium är inte fel. Det brukar ta upp till 2 år för vissa fiskar att vilja leka. Stora fiskar påverkas även av yttre faktorer som åskväder och årstid och kan helt plötsligt börja leka.
· Heckel håller man för sig själva i kranvatten med pH under 6 och med en temperatur på 32 grader.
· Vildfångad diskus accepterar oftast det hemmagjorda fodret efter ett tag. Alla vildfångade diskusar verkar gilla laxfoder och artemia. Varför vet vi inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *