Ytterfilter

Om man köper diskus för 150kr/st upp till flera tusen kronor styck så bör man lägga lika mycket på sitt ytterfilter. Under alla mina år med akvarium så har det kommit många nya varianter av filter, men det finns inget filter idag som är så bra som ett ytterfilter.

I sin enklaste form består ett ytterfilter av två delar; den nedre behållaren med filtermaterialet och den övre delen med pumpen. När man väljer ytterfilter skall man börja med att titta på hur många liter filtermaterial pumpen innehåller.

Titta runt på olika hemsidor och gör upp följande tabell

Modell 01 1 Liter (150) 1/150
Modell 01 3 Liter (250) 3/150
Modell 01 4 Liter (350) 4/350
etc... olika märken och modeller
    Medel: 0.011

Tanken med denna uträkning är att man skall få en känsla för vad som kan anses som en normal filtervolym. Om medelvärdet är 0.011 så brukar jag dubbla det till 0.022. Har jag ett 150 liters akvarium så behöver jag 0.022*150 = 3.4 liter filtermassa. Många akvarister rekommenderar en filtervolym mellan 3-5% av akvariets volym. Det skulle ge ett intervall på ca 4.5 liter till 7.5 liter.

Pumphuvudet som sitter på själva behållaren brukar vara utav väldigt skiftande kvalitet. En del billigare märken har oftast lite sämre klass på pumpdelen. Den kan antigen vara lite svagare men ofta så låter den lite mera än de dyra pumparna. Själv tycker jag att Eheim står i en klass för sig själva. Visst har det kommit asiatiska pumpar på marknaden som ser ut att hålla riktigt god kvalitet. Jag har själv köpt en pump från Kina som skall bli mycket intressant att testa. Fördelen är just priset.

Hur fyller man upp en pump på ett lämpligt sätt? Jag tänkte beskriva hur jag valt att fylla upp en splitter ny Eheim 2213, priser tror alla är jättedyrt, 400kr extra pris i Tyskland, filtermaterial kostar ca 100kr plus frakt 50kr (delat på många saker).

I botten skall man ha någon typ av rör-makaroner för att få vattnet att sprida sig så bra som möjligt i lagren som kommer ovan. En del placerar icke biologiska rör, jag har valt det lite dyrare alternativet med keramikrör (no-name). Mina keramikrör har varit igång i ett annat filter. Fördelen man får är att bakterierna bosätter sig snabbare genom filtermaterialet.

För att få som en skiljevägg mellan de olika filtermaterialen så rekommenderar Eheim att man använder en bit av en filtermatta. Så jag stoppar i den medföljande biten.

I nästa lager så går det att ha många olika material. Detta lager kan med fördel vara lite tätare. Vad man skall välja för filtermaterial är en svår fråga. Man kan välja att stoppa i keramikkulor, de är som rören fast lite mindre (större yta), köpa Eheim original (dyrt) Ehfisubstrat. Siporax är ett annat bra material som är svindyrt. Se bara till att det är ett poröst (keramik, glasaktigt etc) material. Jag har valt att använda Eheims lavagrus (billigt). Undvik att använda biobollar, eller andra släta plastbitar i ytterfilter; de är till för droppfilter och intervallfilter. Jag hade det själv under 1år och det är kasst. En del provar med filterbitar eller vanligt grus, jag gillar inte dessa material då de inte är tillräckligt porösa helt enkelt.

Sist men inte minst lite vanlig filtervadd som kan filtrera bort den sista skiten. Som ni märker så har jag ingen typ av aktivt kol, torv eller zeolite i mina filter. Flera av dessa material måste bytas regelbundet om man har dem i pumpen. Jag rekommenderar därför att inte använda dessa material i ytterfiltret utan i ett litet luftdrivet filter inne i akvariet. Då får ni mycket bättre kontroll på hur vattnet påverkas etc.

När man väl har fått i ordning alla detaljer i pumpen skall den placeras på ett lämpligt sätt i akvariet. Om vi börjar med insuget till pumpen. Vad man vill göra är att förhindra att massa skit kommer in i pumpen och kloggar igen den. Detta kan låta konstigt, vill man inte samla upp skiten i pumpen så att den försvinner ur akvariet? Ja och Nej. Det finns skit i vattnet som vi inte ser och det vill vi skall åka igenom pumpen och brytas ned. Lösa partiklar i vattnet vill vi inte skall samlas i pumpen. De lösa partiklarna kommer nämligen att försämra kapaciteten på filtret och om man har otur får man tvätta filtermaterialet.

För att lösa problemet med att skit inte skall ansamlas i pumpen har jag därför valt att placera ett stycke filtermatta på insuget till pumpen. Eftersom jag inte har någon ambition av att få någon biologi i detta förfilter så tvättas det ofta. Bilden nedan visar ett annat alternativ. I hörnet på detta akvarium satt förr ett bottenfilter. Idag har jag placerat först filtermatta och i nästa steg kommer Ehfifix innan insuget till ytterpumpen.

Detta alternativ är lite sämre än att bara ha filtermatta då skiten är svårare att städa bort. I båda fallen så behöver man inte städa ytterpumparna ofta, det hinner gå år emellan vilket är bra för ju mindre man rör filtermaterialet desto bättre fungerar ytterpumpen.

Att placera utblåset rätt är viktigt också. De gäller att placera utblåset så långt ifrån insuget som möjligt och även på ett sådant sätt så att vi får en virvel runt i akvariet. Varför vi gör på det sättet är för att vi vill att allt vatten skall cirkulera igenom pumpen. I mitt fall så har jag ett lekakvarium; jag vill att vattnet skall cirkulera men det skall ändå inte vara en motorväg igenom akvariet. Fel vore det i alla fall om jag placerade utblås och insug i samma hörn av akvariet.

Placeringen ovan av insug och utblås är mindre lyckad. Normalt sitter utblåset i bakändan på lekakvariet. Jag har flyttat den till frontändan för att visa en mindre lyckad placering. Här cirkulerar inte vattnet runt i tanken lika effektivt som om jag placerar utblåset där bak.

Själva ytterpumpens placering skall även den vara logisk. Se till att inte klämma slangar, att packningar är nya samt att pumpen står på ett stabilt underlag.

På bilden ovan är en intervallpump. Vad jag vill visa är dock inte typen av pump utan snarare att den står i ett hundra liters akvarium. Denna pump hade jag problem med i början att den läckte. Flottören var inte bra på de första pumparna. Som extra säkerhet valde jag därför att placera pumpen i ett akvarium. Ett tips som kan spara en några tusen ifall man får en läcka.

När man väl har fått igång sin ytterpump skall man se den som en "levande" organism. Snabba förändringar i vattnet (pH-minskningar) etc har jag fått för mig påverkar pumpen. Var inne i filtermaterialet så lite som möjligt och kladda. Tvätta av det ibland och då med gammalt akvarievatten. Ibland får man höra om akvarister som kokar, tvättar med tvål, klorin och gud vet vad. Låt bli det! Blir filtermaterialet dåligt (som efter sjukdom) så köp nytt. Någon gång med jämna mellanrum så brukar man rekommendera att man byter ut en del av filtermaterialet. Kanske vartannat år. Spara då ca 1/3 av filtermaterialet. Personligen vet jag inte om man verkligen behöver byta ut filtermaterialet, ser man att fungerar så finns det ju ingen anledning. Men ser man att fisken blir konstig, panikartad etc så kan man börja fundera över om det är något fel med ens filter.

Vad man skall välja för märke är mycket tycke och smak. Själv föredrar jag Eheims olika pumpar; skall jag rekommendera något märke är det deras Classic-pumpar. Köp via Tyskland så får ni ett bra pris. Jag har även Fluvalpumpar men tycker inte de håller samma klass. Köpt även AM-TOP som jag testar där hemma.

Nackdelar Fördelar
Dyra i inköp Mycket bra biologisk pump
Svåra att rengöra Många olika typer av filtermaterial.
Risken för att de läcker (står utanför tanken)  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *