Lek av vildfångad grön diskus, av Michael Kuisma

Första leken på dom hade jag i slutet av mars. Första kullen var det 50 yngel i, så där la dom inte ner nåt jobb på att ta hand om ynglen.

Sen gick det till april året efter innan det var tid igen. Andra kullen gick allt bra med förberedelserna. Dom höll på och putsade och bugade sig en vecka ungefär. När dom la äggen var det en klase jag aldrig har sett like till; uppskattningsvis 400 ägg. När det kläcktes räknade jag till 220 st innan jag tappade bort mig. Så c:a 300 kläcktes. Natten innan dom blev frisimmande åt föräldrarna upp ynglen.

Sen gick det till början av augusti när jag fick den senaste kullen. Sen var det tredje kullen som lyckades. Allt såg bra ut där tills vi fick 2 större strömavbrott här med mindre än 1 vecka i mellan. Då hade jag 80 st på c:a 3-3,5 cm stora. Efter andra strömavbrottet tog det inte 2 veckor förrän 70% var döda. Sen dog dom efter hand. Det var roligt så länge det varade.

Vattnet från kranen körs genom ett avhärdarfilter som sitter på ledningen. Värdet är följande KH 8, GH 3, PH 7. Vattnet jag använder är avhärdat kranvatten som jag kör lite torvfiltrering. I karet ligger det på PH 6.

Temperaturen ligger på 28-29 grader. Vattenbytena vid senaste leken gick på automatik 6 gånger om dagen c:a 5 liter per gång.

Maten dom får är hemmagjord oxhjärteblandning som ibland kompleteras med röda mygglarver och de får mat en gång om dagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *